mercredi 25 janvier 2012

DESPRE IMAGINEA ROMÂNIEI ÎN EUROPA OCCIDENTALĂ

 

DESPRE IMAGINEA ROMÂNIEI ÎN EUROPA OCCIDENTALĂ

September 24th, 2004


SĂ FIM sinceri si corecti: la ora actuala, imaginea României în Europa occidentală este una mai degrabă negativă. De la evenimentele din 1989, exploatate la scară largă de mass-media, România este percepută ca un fel de rudă săracă printre tările Europei Centrale si Orientale, pentru că occidentalii au ajuns să judece lucrurile doar prin prisma criteriilor economice. În acest demers exclusiv “economicist”, singura virtute este considerată cea materială, luându-se în considerare doar factori care pot fi calculati, ca de exemplu procentul din PIB pe cap de locuitor etc.

Societatea occidentală contemporană ignoră total valorile literare, culturale, artistice care constituie, cel putin în aceeasi măsură ca si cele economice, bogătia unei tări. De altfel, celor care ne-ar putea reprosa că emitem astfel o judecată exclusiv “imaterială”, idealistă si abstractă, le-as răspunde ca Occidentul are, dimpotrivă, o perceptie prea materialistă asupra geografiei europene. Sunt luate în considerare numai cifrele, mereu schimbătoare si efemere, în timp ce dimensiunea geopolitică, hidrografică, ecologică, ce tine de lucruri imuabile si imposibil de evitat, este la fel de ignorată ca si valorile culturale, în ceea ce priveste Balcanii, si în special România. Mentalitatea “economicistă” ignoră forta concreta a peisajelor, continuitătile politice imposibil de anulat pe care acestea le suscită, care nu pot fi calculate si care triumfă asupra timpului si a modelor pasagere. 

Îmi propun aici să accentuez două atuuri pe care poate miza România în dinamica actuală a societătii europene. Primul este de ordin cultural si literar: spatiul carpato-dacic este matricea unei culturi originale, amestec de latinitate lingvistică, de speculatii îndrăznete asupra caracterului etern al omului, aflat în legatură strânsă cu cosmosul, independent de orice prozelitism ideologic, de orice omologare universalistă, ca cea pe care o promovează economicismul care domneste în prezent. Ce-al de-al doilea atu este de ordin geografic (si deci geopolitic): pe teritoriul României se află cursul inferior al Dunării, artera fluvială a Europei. 

Să revenim intâi la literatură. În spatiul lingvistic francofon, românii si-au cucerit un loc important în cultura franceză contemporană, prin reprezentanti ca Eugene Ionesco, Mircea Eliade sau Emil Cioran. Astăzi, viziunea acestora asupra lumii si a oamenilor, incompatibilă cu noul “fundamentalism republican” care domneste la Paris si care este caracterizat mai ales de o intolerantă declarată, este supusă unei critici nedrepte, care îi acuză de trecutul lor “gardist” si, prin urmare, de a vehicula idei capabile să răstoarne “rationalismul” republican si chiar, în cazul unei slăbiri a vigilentei republicane, să ducă la aparitia unei noi orori politico-totalitare, în realitate destul de ipotetică.

Dar viziunea cosmică asupra omului, studiată cu succes de Eliade, indică de fapt o antropologie anterioară tuturor nebuniilor ideologice actuale. Pesimismul lui Cioran este incompatibil cu orice ideologie colectivistă totalitară. Iar Ionesco nu arata oare ca omul se transformă în “rinocer” dacă se supune unui naturalism prea schematic? Prin credinta sa eternă în demnitatea umană, în respectul datorat creatiei personale, în personalitatea umană inalienabilă, în profunzimea sufletului uman, integrat organic în cosmos, literatura româna are o misiune capitală în Europa actuală si în cea viitoare, o Europă care riscă să fie cuprinsă de un vid tehnocratic, riscă să sucombe din cauza inflatiei de spirit calculat. Pentru a-si îndeplini această misiune, celor care îi denigreaza realizările în domeniul filosofiei si al literelor, România trebuie să le aducă drept contraargument valoarea poetilor, a filosofilor si a antropologilor săi, pentru care omul ramâne ceea ce este el de fapt, receptaculul unor posibilităti nenumărate care nu asteaptă decât să iasă la lumină.

Să trecem acum la geopolitică. Dunărea este artera fluvială a Europei, pe care o traversează aproape de la un capăt la altul, de la izvoarele din Pădurea Neagră până în deltă. Dunărea este fluviul care unifică Europa. Triburile celtice, care au migrat până în Anatolia în antichitate, au încercat să realizeze unificarea Europei, misiune pe care si-o va asuma si Imperiul Roman, apoi Imperiul Austro-Ungar, mai ales prin printul Eugeniu de Savoia. Dacă Europa, ca si eurotehnocratia lipsită de memorie si rădăcini, nu va considera Dunărea drept un tot inseparabil, va risca o catastrofă, căci în acest caz se va încăpătâna să gândeasca într-un mod atât de abstract, încât nu va mai observa forta naturală – si numenala – a configuratiei hidrografice majore a Europei. Orice ruptură a cursului Dunarii a constituit o catastrofă pentru Europa, începând, cronologic vorbind, cu prezenta în Balcani a otomanilor, care vizau în fond tot o unificare a Dunării, dar în sens invers.

Europa nu este Europa decât dacă Dunărea este cuprinsă într-o vasta perspectivă continentală, care porneste din centrul ei. Cortina de Fier, bombardamentele din 1999 asupra unor poduri din Serbia, toate acestea au constituit încercări de a mentine în Europa o ruptură paralizantă care, pentru a fi eficientă, nu poate fi plasată decât pe cursul Dunării. Astăzi, anumiti strategi americani din anturajul presedintelui Bush, ca Robert Kagan, încearcă să facă distinctia, cu orice pret, între o “Nouă Europă”, care le-ar fi favorabila, si o “Veche Europă”, care doreste să iasă de sub tutela Washingtonului si a NATO. Încă o dată, ruptura între vechea si noua Europă este plasată undeva pe cursul Dunării.

Astăzi, America vrea să-si retragă militarii din Germania si Japonia pentru a-si plasa trupele în această “Noua Europa”, în Georgia si în Asia Centrală. Pentru spatiul “Noii Europe”, riscul este acela de a fi nuclearizat cu prima ocazie, în cazul unui conflict cu Federatia Rusa, asa cum si în anii ’80 miscarea pacifistă germană si cea europeană se temeau ca Europa să nu sufere o catastrofă în cazul ciocnirii celor două blocuri militare. Perestroika si glasnost au dat nastere sperantelor peste tot în Europa si Rusia, si mai ales sperantei de a nu mai vedea declansându-se războaie absurde între popoarele europene. Ideologia profilată în spatele acestei dialectici înselătoare între “noua” si “vechea” Europă încearcă să anuleze sperantele născute în urma initiativelor lui Gorbaciov. Rolul României este acela de a rezolva problema dunăreana împreună cu tot restul Europei, de a stabili cu popoarele din amontele fluviului o legătură de fraternitate si solidaritate prin intermediul literelor si al stiintelor umaniste.

România constituie poarta Europei spre spatiul maritim pontic, aflat în legătura cu fluviile rusesti si ucrainene, este rampa de lansare a Europei spre spatiul caucazian si, de aici, spre regiunea Mării Caspice, aflată în plina transformare economică, si spre Iran. În opinia noastră, prin gânditorii si filosofii săi, România trebuie să servească drept ghid pentru popoarele din amontele Dunării, pentru ca acestia să înteleaga în sfârsit – si fără gânduri ascunse – ce perspective formidabile li se pot deschide, dincolo de delta celui mai mare fluviu de pe continent.

Robert Steuckers, filozof, scriitor si jurnalist belgian, membru al GRECE (Grupul de cercetari si studii pentru civilizatia europeana) din 1981, reprezentant al curentului Nouvelle Droite initiat de Alain de Benoist. In 1993, paraseste GRECE si fondeaza Synergies europeennes, o retea internatională care îsi propune să faciliteze schimburile culturale între diverse grupuri si publicatii axate pe problematica europeană. De-a lungul timpului a editat publicatii precum Orientations, Scorpion, Vouloir, Synergies europeennes etc.

15 commentaires:

 1. Oferta de împrumut între special în 72 de ore
  Suntem un grup de experți financiari în măsură să facă un împrumut în suma care aveți nevoie și cu condiții care fac viața mai ușoară. Aici sunt domeniile în care putem ajuta:
  * Credit imobiliar
  * Gata de investiții
  * Masina de împrumut
  * Consolidare a datoriei
  * A doua ipoteca
  * Răscumpărare de credit
  * Credit de nevoi personale
  Sunteți blocat, interzise bancă și nu aveți favoarea băncilor sau mai bine aveți un proiect și nevoie de finanțare, un fișier de rău de credit sau nevoie de bani pentru a plăti facturile, fonduri pentru a investi în afaceri. Deci, dacă aveți nevoie de împrumut nu ezitati sa ne contactati pentru a afla mai multe despre termenii și condițiile noastre. Pentru orice alte informații vă rugăm să ne contactați prin e-mail:
  investsarlcredits@gmail.com
  www.investsarlcredits59.webnode.fr

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Bună tuturor,
   Numele meu este dl, Rugare Sim. Locuiesc în Olanda și sunt astăzi un om fericit? și mi-am spus că orice creditor care mă salvează pe mine și pe familia mea din situația noastră proastă, o să-i spun pe orice persoană căutând împrumut, mi-a dat fericire pentru mine și familia mea, aveam nevoie de un împrumut de € 300,000.00 pentru a-mi începe viața, pentru că eu sunt un singur Tată cu 2 copii, am întâlnit acest sincer și Allah se tem de împrumutătorul împrumutului de om care mă ajută cu un împrumut de 300.000,00 €, el este un om temut de Dumnezeu, dacă ai nevoie de împrumut și vei plăti împrumutul, te rog să-l contactezi spunându-i că (domnule, Rugare Sim) te referi la el. Contactați domnul Mohamed Careen prin e-mail: (arabloanfirmserves@gmail.com)


   FORMULARUL DE INFORMAȚII PRIVIND APLICAREA LOR
   Nume......
   Al doilea nume.....
   2) Sex: .........
   3) Suma împrumutului necesară: .........
   4) Durata împrumutului: .........
   5) Țara: .........
   6) Adresa de domiciliu: .........
   7) Număr mobil: .........
   8) Adresa de e-mail ..........
   9) Venit lunar: .....................
   10) Ocupația: ...........................
   11) Care site-ul v-ați referit aici la .....................
   Multumesc si toate cele bune.
   Trimiteți un e-mail la adresa arabloanfirmserves@gmail.com

   Supprimer
  2. Bună ziua tuturor, Numele meu este doamna Rachel Evans. Locuiesc în stare unită și sunt fericită astăzi? și mi-am spus eu că orice împrumutător care îmi salvează familia din situația noastră proastă, mă voi referi la orice persoană căutând împrumut pentru ea, mi-a dat fericire pentru mine și pentru familia mea, aveam nevoie de un împrumut de 7.000.000 $ pentru a-mi incepe viata de peste tot ca mine sunt o singura mama cu 5 copii am întâlnit acest cinstit și DUMNEZEU se tem de creditor care mă ajută cu un împrumut de 7.000.000 dolari SUA. Dolar, ea este o DUMNEZEU frică de doamnă, dacă aveți nevoie de împrumut și veți plăti împrumutul, vă rugăm să contactați-o și spune-i că este doamna Rachel Evans, care te referă la ea. Contactați-mă pe doamna Susan James Acum prin e-mail:( susanjamesloanfirml07@gmail.com sau susanjamesloanfirml07@outlook.com sau ce-app numărul ei:+1(587)206-1157 sau prin intermediul site-ului:https://susanjamesloanfirm.wixsite.com/loan-officer) Și să fie binecuvântat cu mult noroc.

   Supprimer

 2. acord bani imprumut fara garantii
  buna ziua ofer bani cu imprumut tuturor oamenilor chiar si celor in biroul de credit doar cu cateva acte copie dupa buletin si adeverinta de salariat , suma minima este de 2500 de euro iar cea maxima de 200.000 de euro , perioada de 2 - 10ani pentru mai multe detalii accesati si alegeti una din meto. cineva nu refren grave e-mail: martinemerry626@gmail.com

  RépondreSupprimer

 3. Bani de împrumut între special grave
  Obosit de ce a?i facut ?i în cautarea de urgen?a un împrumut de numerar rapid la o rata a dobânzii la pre?uri accesibile este aici Mail: martinemerry626@gmail.com

  RépondreSupprimer

 4. acord bani imprumut fara garantii
  E-mail: martinemerry626@gmail.com
  Ofer bani cu imprumut persoanelor aflate in dificultate financiara si persoanelor cu nevoi personale. Se asigura discretie totala, doar cu garantii imobiliare (garsoniere, apartamente , case, terenuri). Totul in cadrul legal notarial. Fara a se percepe avans sau alte taxe primare. Valabil in Bucuresti si Ilfov. Pentru mai multe detalii la telefon. E-mail: martinemerry626@gmail.com

  RépondreSupprimer
 5. Ai nevoie de un împrumut?
  Nu-ți face griji
  Oferim un împrumut celui care este onest în ceea ce privește necesitatea de a efectua diferitele proiecte (inclusiv cumpărarea de acasă, cumpărarea de mașini, investițiile private, plata datoriilor, chiria sau orice altă cheltuială personală).
  Împrumutul nostru este rapid și fiabil.
  Dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: Niclanapolitano@outlook.it
  WhatsApp +33755976070.

  RépondreSupprimer
 6. Oferim asistență financiară persoanelor fizice și juridice, precum și companiilor cu orice preț de la 3 000 euro până la 50 000 000 euro sau mai mult, la rate ale dobânzilor foarte scăzute, pentru a-și primi fondurile. În termen de o zi lucrătoare pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați. gkfinance01@gmail.com

  contactați-ne prin e-mail.
  Email: gkfinance01@gmail.com

  Solicitați finanțare

  RépondreSupprimer
 7. Oferta de asistență financiară rapidă la sfârșitul anului.

  În acest an, dobânda de pe ipoteca noastră a scăzut. Ne-am redus interesul la 1,8% timp de 10 ani. Anterior, aceasta era de 3,7%. Am început în iulie 2018 cu 2 împrumuturi pentru o sumă totală de 900.000 €.

  Contactați-ne rapid pentru a profita de această mare promovare financiară.
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Numărul de numărul de telefon: +33784505888
  Site web: https://creditfinance-bank.com

  RépondreSupprimer
 8. Oferta de asistență financiară rapidă la sfârșitul anului.

  În acest an, dobânda de pe ipoteca noastră a scăzut. Ne-am redus interesul la 1,8% timp de 10 ani. Anterior, aceasta era de 3,7%. Am început în iulie 2018 cu 2 împrumuturi pentru o sumă totală de 900.000 €.

  Contactați-ne rapid pentru a profita de această mare promovare financiară.
  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Numărul de numărul de telefon: +33784505888
  Site web: https://creditfinance-bank.com

  RépondreSupprimer
 9. Bună ziua tuturor, Numele meu este doamna Rachel Evans. Locuiesc în stare unită și sunt fericită astăzi? și mi-am spus eu că orice împrumutător care îmi salvează familia din situația noastră proastă, mă voi referi la orice persoană căutând împrumut pentru ea, mi-a dat fericire pentru mine și pentru familia mea, aveam nevoie de un împrumut de 7.000.000 $ pentru a-mi incepe viata de peste tot ca mine sunt o singura mama cu 5 copii am întâlnit acest cinstit și DUMNEZEU se tem de creditor care mă ajută cu un împrumut de 7.000.000 dolari SUA. Dolar, ea este o DUMNEZEU frică de doamnă, dacă aveți nevoie de împrumut și veți plăti împrumutul, vă rugăm să contactați-o și spune-i că este doamna Rachel Evans, care te referă la ea. Contactați-mă pe doamna Susan James Acum prin e-mail:( susanjamesloanfirml07@gmail.com sau susanjamesloanfirml07@outlook.com sau ce-app numărul ei:+1(587)206-1157 sau prin intermediul site-ului:https://susanjamesloanfirm.wixsite.com/loan-officer) Și să fie binecuvântat cu mult noroc.

  RépondreSupprimer
 10. Suntem o bancă de referință în Europa care îi ajută pe oameni din întreaga lume fără discriminare a raselor care au nevoie de un împrumut de bani pentru a-și rezolva problemele personale sau pentru a-și extinde proiectele cu un interes de 2%. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta prin Whatsapp: +18127478384 sau prin e-mail la: bancofinancial111@gmail.com

  RépondreSupprimer
 11. Bună ziua, sunt doamna Doris Chapman, care locuiește în prezent în Florida, în prezent, sunt o femeie căsătorită cu doi copii. Am fost blocat într-o situație financiară la 23 septembrie 2018 și am avut nevoie să refinanțez și să-mi plătesc facturile și, de asemenea, pentru medicamentele fiii mei. Am încercat să obținem împrumuturi de la diverse firme de împrumut atât private, cât și corporative, dar niciodată cu succes, iar majoritatea băncilor mi-au refuzat creditul. Dar, așa cum Dumnezeu ar fi avut-o, am fost prezentat unui creditor privat de împrumut de către un prieten și am decis să-mi încerc norocul și am primit o sumă de împrumut de $ 50,000.00USD și astăzi sunt un proprietar de afaceri și copiii mei se descurcă bine în acest moment. Deci, dacă trebuie să contactezi orice firmă cu privire la asigurarea unui împrumut cu rată scăzută a dobânzii de 2% și planuri de rambursare mai bune și program, contactează-l pe David Peterson de la firma de împrumut david Peterson. El nu știe că fac acest lucru, dar sunt atât de fericit și am decis să las oamenii să știe mai multe despre el, oferă tot felul de împrumuturi atât persoanelor fizice, cât și companiilor și, de asemenea, vreau ca Dumnezeu să-l binecuvânteze mai mult. Puteți contacta compania prin acest e-mail: davidpetersonloanfirm1@outlook.com sau prin WhatsApp +1 (413) 676-9401

  RépondreSupprimer
 12. Salut,
  Căutați un împrumut autentic? aveți datorii și aveți nevoie de bani pentru a vă plăti facturile, aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a începe o afacere nouă sau pentru a vă îmbunătăți afacerea? aveți nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau o casă? aveți un proiect neterminat la îndemână din cauza finanțării necorespunzătoare? Aveți un scor redus de creditare și sunteți greu să obțineți servicii de capital de la bănci locale și alte instituții financiare? Aveți nevoie de împrumut de investiții pentru a investi în anumite zone ale specializare, sunteți la locul potrivit pentru soluțiile de împrumut de aici! Oferim tot felul de credite de orice fel companiilor și persoanelor fizice, la un nivel scăzut și la prețuri accesibile 2% rata dobânzii. Capitalul nostru și procesul de creditare este sigur, autentic și 100% garantat și garantat. Vă interesează, contactați-mă prin e-mail; (helenwilson719@gmail.com)

  RépondreSupprimer
 13. Salut,
  Căutați un împrumut autentic? aveți datorii și aveți nevoie de bani pentru a vă plăti facturile, aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a începe o afacere nouă sau pentru a vă îmbunătăți afacerea? aveți nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau o casă? aveți un proiect neterminat la îndemână din cauza finanțării necorespunzătoare? Aveți un scor redus de creditare și sunteți greu să obțineți servicii de capital de la bănci locale și alte instituții financiare? Aveți nevoie de împrumut de investiții pentru a investi în anumite zone ale specializare, sunteți la locul potrivit pentru soluțiile de împrumut de aici! Oferim tot felul de credite de orice fel companiilor și persoanelor fizice, la un nivel scăzut și la prețuri accesibile 2% rata dobânzii. Capitalul nostru și procesul de creditare este sigur, autentic și 100% garantat și garantat. Vă interesează, contactați-mă prin e-mail; (helenwilson719@gmail.com)

  RépondreSupprimer