NATO, Avrupa sınırlarının ve askeri endüstrilerinin kontrol aracı


Çeviri : Adnan DEMİR

NATO, Avrupa sınırlarının ve askeri endüstrilerinin kontrol aracı
 
 
Hem Atlantik hem de Pasifik olmak üzere "iki okyanuslu" olmanın ek avantajına sahip büyük bir güç olan ABD'nin genel stratejisinin, kendisine bakan Avrupa ve Asya kıyılarını kontrol etmek ve böylece buralarda Washington'u geçebilecek hiçbir gücün ortaya çıkmamasını sağlamak olduğu iyi bilinmektedir, ancak yeterince sık tekrarlanamaz. Ayrıca, her ne kadar okumayı bırakır bırakmaz ya da ara sıra katıldığımız seminerlerden çıkar çıkmaz unutsak da, Anglosakson talassokrasilerinin jeopolitiğinin Halford John Mackinder, Homer Lea ve Nicholas Spykman'ın çalışmalarına dayandığını da biliyoruz. 
 
Mackinder, Rus Kalpgahı'nın erişilmezliği ve kendi topraklarında (bu durumda Transibirya) organize ettiği iletişim araçlarının etkinliği konusunda endişe duyarken, Spykman, Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen önceki on yılda ana düşman olarak tanımlanan Kalpgah ile elde edilen askeri ve stratejik sonuçları takip ederek yaklaşımını biraz değiştirdi. Spykman'a göre Amerikan gücünün anahtarı, 1948 (Prag darbesinin yapıldığı yıl) ile 1972 (Kissinger'ın diplomatik görüşmelerinin ardından Pekin ile Washington arasında zımni ittifakın kurulduğu yıl) arasında Çin-Sovyet bloğunu çevreleyen Avrupa ve Asya kıyılarının, yani kenar bölgelerin kontrolüydü.
 
NATO, Bağdat Paktı veya CENTO (Irak, Türkiye, İran, Pakistan, Birleşik Krallık - ABD daha sonra katıldı) ve OASE (Pakistan, Güneydoğu Asya ülkeleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa) İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Soğuk Savaş olarak adlandırılan yeni çatışmanın bir parçası olarak kuruldu, ve bu nedenle (eşit ortaklar arasındaki ittifaklar yerine) Spykman'ın jeopolitiğini pekiştirmek ve sürdürmek için kullanılan araçlardır; bu politika, Heartland'in Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarına doğru gerçek ya da varsayılan ilerlemesini durdurarak "kenar bölgeleri" her ne pahasına olursa olsun tutmayı savunmaktadır. Ayrıca Amerikan "paktomanisi "nden ya da Rusya ve Çin'i çevrelemek için rengarenk ittifaklar kurulmasından da söz ediliyordu. Bağdat Paktı, Iraklı Baasçıların 1959'da iktidarı ele geçirmesiyle dağıldı. OASEO 1977'de, aralarında tarafsız kalan Laos, Hindistan'a karşı savaşlarında desteklenmediğini düşünen Pakistan ve özgün bir yol izlemek isteyen Gaullist Fransa'nın da bulunduğu bir dizi ayrılmanın ardından feshedildi. Son olarak, Amerika'nın Vietnam'dan çekilmesi bu yapının kırılganlığını ortaya koymuştur.
 
Avrupa ve Asya "kenar bölgelerini" kontrol etmek için tasarlanan tüm araçlar arasında sadece NATO ayakta kalabilmiş ve hayatta kalarak önemli olan tek şeyin potansiyel bir rakip olan Avrupa'yı kontrol etmek ve Rusya'yı çevrelemek olduğunu kanıtlamıştır. ABD'nin gerçekten arzuladığı ve uyguladığı tek politikanın Avrupa'nın zayıflatılması ve Alman-Rus işbirliğinin engellenmesi olduğunu, bugün bu satırlar yazılırken Kuzey Kutbu'ndan Baltık ve Karadeniz üzerinden Doğu Akdeniz ve Basra Körfezi'ne uzanan cephe açıkça kanıtlamaktadır. Amaç, coğrafi merkezi Almanya olan ve en yoğun sanayi atölyesi de bu ülke olan bir Avrupa ile, buna ek olarak "Karolenj muzu" ve onun Po ovasına uzanan uzantısı arasındaki kara iletişimini engellemektir. Şu anda Baltık'taki sabote edilmiş gaz boru hatlarında bir tıkanıklık ve Don ve Volga havzalarında (Lenin Kanalı ile bağlantılı) bir tıkanıklık var. Bombay ile Kuzey Kutbu arasında bir Uluslararası Kuzey-Güney Ekonomik Koridoru (INSTC) oluşturma projesi askıya alınmış durumda.
 
Bizzat Amerikalılar tarafından önerilen, Hindistan'dan Emirlikler ve Suudi Arabistan'a, oradan da Ürdün ve İsrail'e uzanarak Yunanistan ve İtalya'nın Avrupa limanlarına ulaşan bir iletişim ekseni etrafında bir dinamik yaratma projesi, Hamas ile İbrani Devleti arasında tam da bu anda, Washington'un zımni, gizli onayı, hatta bir "sahte bayrak" müdahalesi olmaksızın, kesinlikle tesadüfen patlak vermeyen çatışma nedeniyle iptal edildi. 7 Ekim 2023'ten önce Hamas yamaç paraşütü virtüözleri yetiştirmekle ünlü değildi. Avrupa'nın enerji arzı Baltık Denizi'nde tıkandı, yakında Ukrayna'da tıkanacak (önümüzdeki aylarda gaz boru hatları artık Macaristan, Avusturya veya Slovakya'ya hiçbir şey tedarik etmeyecek), muhtemelen Türkiye'de tıkanacak ve şimdi de İsrail-Filistin krizi göz önüne alındığında Levant'ta gaz sahaları geliştirmenin imkansızlığı nedeniyle tıkanmış durumda, bunun yansımaları uzun, hatta çok uzun vadede hissedilebilir olacak.
 
Doğası gereği bir Amerikan aracı olan NATO, Avrupa için en büyük baş belasıdır.
NATO hiçbir şekilde ulusal bağımsızlığa izin vermez: Fransa'da bazı insanlar bunu 1960'ların başlarında anladıysa, Avrupa'daki diğerleri de hem ideolojik-politik uçlarda hem de bakanlıklarda bunun farkındaydı. Avrupa'nın dört bir yanındaki siyasi tiyatrolarda, genellikle Sovyetler Birliği'nde olumlu karşılanan sol güçlere boyun eğen ya da onlar tarafından yönlendirilen tarafsız çizgiler yer alıyordu. Ancak Soğuk Savaş'ın en gergin anlarında bile, iki blok arasında, daha doğrusu NATO ile Varşova Paktı arasında, Finlandiya, İsveç, İsviçre, Avusturya ve Yugoslavya ile kıtanın en batısında, çok uzun bir kültürel, siyasi ve devrimci mücadelenin ardından İngiliz boyunduruğundan kurtulan İrlanda'yı da unutmayan tarafsız bir alan vardı. Demir Perde'nin ve Berlin Duvarı'nın ortadan kalkmasının ardından, hatta buzların eridiğinin ilk işaretlerinden ya da "barış içinde bir arada yaşama" olarak adlandırılan şeyin ilanından itibaren, bu alanın genişletilmesi gerekiyordu. Bu yapılmadı. Çünkü doğru siyasi kadrolara sahip değildik. Çünkü bu beceriksiz politikacılar daha beceriksiz insanlarla işbirliği yaptılar ya da başta Genç Küresel Liderler olmak üzere güç merkezlerinde Truva atlarının varlığını kabul ettiler. Sonuçlarını bugün hepimiz ödüyoruz ve önümüzdeki yüzyıl Avrupa halklarına daha da büyük zorluklar getirecek.
 
Si vis pacem, para bellum. Eğer barış istiyorsan, savaşa hazırlan. Tüm Clausewitzci devletler için de geçerli olan bu Roma atasözü, etkili ve caydırıcı silahların geliştirilmesinde yerli halkın mühendisleri olan ulusal istihbaratın seferber edilmesi anlamına gelmektedir. Bu Clausewitzci doğa ve hayatta kalma ve (tarihsel) süreklilik ruhu tarafından dikte edilen bu seferberlik ruhu, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yı yeniden ayağa kaldırması beklenen Marshall Planı yıllarından bu yana Avrupa halkları tarafından zaman içinde kesin olarak kaybedilmiştir. Amerika'nın "Rimland" üzerindeki kontrolü, aynı zamanda ve her şeyden önce, askeri malzemelerini ve silah endüstrilerini kontrol etmek anlamına geliyordu. Bu en başından beri yapıldı: Fransız orduları ihtiyaç fazlası Amerikan silahlarını, Belçikalılar ise çürümüş Spitfire'lar da dahil olmak üzere ihtiyaç fazlası İngiliz silahlarını aldılar. Dolayısıyla NATO'nun öncelikli amacı üye ülkelere çoğu zaman eski, bazen de yeni Amerikan askeri teçhizatı, özellikle de uçak satmaktır.
 
Bu, 1975'teki ünlü "yüzyılın anlaşması "nın simgesiydi. Amerikalılar, tüm teknik değerlendirmelere rağmen, Fransız Mirage F-1 ve İsveç Saab Viggen uçaklarının aleyhine, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Norveç hava kuvvetlerine YF-16'yı dayatmayı başardılar. Aynı senaryo 2018'de Charles Michel hükümetinin Belçika'da Fransız Rafale ve Eurofighter Typhoon'a karşı güvenilmez ve modernizasyonu zor olduğu düşünülen Amerikan F-35'i tercih etmesiyle tekrarlandı. Daha değerli Avrupalı rakiplerin elenmesine yol açan bu iki ustalık, özellikle 1970'lerde kamuoyunda geniş yer buldu. Ancak aynı türden başka operasyonlar Amerikalılar için çok daha faydalı olurken, medya tarafından sessizlikle geçiştirildi. 
 
Mayıs 2003'te, Robert Keil ile birlikte editörlüğünü yaptığım küçük dergi Au fil de l'épée/Arcana Imperii, Berlin'de yayınlanan haftalık Junge Freiheit dergisinden tercüme edilen, Amerika'nın Avrupa'nın önde gelen askeri sanayi konsorsiyumlarını ele geçirmesi üzerine bir dizi makale yayınladı.
Alman gazeteci Alexander Griesbach, tekrar okunması gereken bu dosyada, 1987 yılında David Rubinstein tarafından United Defence'ın bir yan kuruluşu olarak kurulan ve "savaşı ekonomik büyümenin kalıcı bir motoru haline getirmeyi" amaçlayan muazzam bir sermayeye sahip Carlyle Group'u ele alıyordu. Grup daha sonra Reagan'ın eski savunma bakanı, savaş kışkırtıcısı Donald Rumsfeld'in ve Bush'un dışişleri bakanı James Baker'ın arkadaşı Frank Carlucci tarafından yönetildi. Carlyle'ın en önemli danışmanları arasında eski İngiltere Başbakanı ve baba Bush'un kendisi John Major da vardı. Yeni muhafazakar, savaş kışkırtıcısı lobi Carlyle'ı ticari bir araç olarak kullanmaktadır. Carlyle'ın destekçileri de bunu azımsanmayacak bir gelir kaynağı olarak görüyor. Neo-muhafazakar/neoliberal savaş döngüsünün başladığı (ve hiç durmadığı) 1990 ve 2000 yılları arasında Carlyle'ın temettüleri yılda ortalama %34 artmıştır. Francis Fukuyama'nın deyimiyle "tarihin sonu "nu getirmek, Amerikan tek kutupluluğunu sürdürmek, karşılığını fazlasıyla veriyor.
 
Peki Eski Kıta'daki potansiyel rakipleri nasıl ortadan kaldırırsınız? Onları absorbe ederek. İlk devralma İtalya'da gerçekleşti. Fiat'ın uçak üretim bölümü olan Fiat Avio ile ilgiliydi. Amerikan teklifi cazipti ve Fiat'ın biraz zorlanan otomobil bölümünü konsolide etmesini sağladı. Basit bir iş anlaşması mı? Hayır. Askeri nedenler çok açıktı: Fiat Avio, Eurofighter ve Airbus A400 nakliye uçakları için önemli parçalar üretiyor, ESA'nın Ariane programı için roket iticilerinden bahsetmiyordu bile. İkinci devir planlandı: Bavyera'nın Münih kentindeki MTU Aero Engines. Bu Alman şirketi de Eurofighter ve Airbus A400 için parça tedarik ediyor. Au fil de l'épée'nin aynı sayısında, Bundeswehr'in Silahlanma ve Teknoloji Departmanının eski başkanı Alman General Franz Ferdinand Lanz, çok açıklayıcı bir röportajda, Avrupalı silah şirketlerinin Amerikanlaşmasına ve sonuç olarak Avrupa'nın askeri açıdan kenara itilmesine yol açan diğer birçok satın alma işleminden yakınıyor: United Defence, İsveçli silah sistemleri şirketi Bofors'u satın aldı; 'Bank One' Alman denizaltı üreticisi HDW'yi devralıyor; General Dynamics, diğer şeylerin yanı sıra Alman Leopard 2-E tanklarını üreten eski bir İspanyol devlet şirketi olan Santa Barbara Blindados'u devralıyor. Bu zırhlı aracın bileşenleri daha sonra Amerikan M-1 Abrams tankına dahil edilecek. General Lanz bunu açıkça ifade etti: "Yabancı bir askeri sanayiye bağımlı olan her ordu ikinci sınıf bir ordudur".
 
Avrupa'nın askeri endüstrisi 21. yüzyılın ilk yıllarından bu yana, henüz NATO'ya katılmamış tarafsız bir ülke olan İsveç de dahil olmak üzere, Amerikan kontrolü altına girmiştir. Bu nedenle, Avrupalıların Zelenskiy'nin ordusuna teçhizatlarını bağışlamaya davet edildiği Ukrayna olayının, daha sonra Amerikan şirketlerinin ve yeni muhafazakar savaş çığırtkanlığının en sembolik figürleri tarafından yönetilen Carlyle Group gibi Amerikan yatırım fonları tarafından kontrol edilen Avrupa şirketlerinin şişmanlamasına katkıda bulunacağını anlamak kolaydır. Avrupa devletleri kendilerini yeniden donatmak zorunda kalacak, bu da artık Avrupalı olmayan ya da sadece görünüşte Avrupalı olan silah üreticilerinin işine yarayacaktır. Polonya devleti Amerikan ve Güney Kore teçhizatını tercih ederken (K-1 tankları, Genral Dynamics'in Amerikan Abrams'ının bir kopyası!), aynı zamanda artık AB'de olmayan Birleşik Krallık'la, Polonya'nın Belarus ve Rusya'ya karşı Avrupa kıtasında İngiliz ve Amerikalıların "kıta kılıcı" haline geldiği bir "Ortaklık 2030" çerçevesinde yakın ilişkiler kuruyor. Bu yeni pozisyon elbette Polonya birliklerinin aşırı silahlandırılması gerektiği anlamına geliyor. Aynı zamanda, 1939'dan önce General Pilsudsky'nin çok sevdiği eski Intermarium fikri, Ukrayna'nın tamamını kapsayacak şekilde NATO'nun cephe hattı olarak yeniden canlandırıldı. Biden'ın Şubat 2023'te Varşova'ya yapacağı ziyaret Polonya'nın rolünü ve Intermarium'a yönelik yeni Atlantikçi hevesi teyit etmektedir.
 
Amerikalılar, Rus ve Çin illiberalizmine karşı yeni büyük savaşın Asya kanadında, "Beş Göz "ün üç bileşeni olan Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD arasında bir ittifak olan AUKUS'u başlatarak 1977'den beri feshedilmiş olan OASE'yi yeniden aktif hale getirmeye çalışıyorlar. Fransa, Sarkozy sayesinde NATO'ya geri dönmesine rağmen şaka konusu oldu: Avustralya toplam 56 milyar dolar karşılığında sekiz adet nükleer güçle çalışan denizaltı almayı planlıyordu. Son dakikada sipariş iptal edildi. Fransa sözleşmeyi kaybetti. İtalya, denizcilik firması Fincantieri aracılığıyla Avustralya'ya dünya pazarında başka bir muadili olmayan dokuz adet ultra yüksek performanslı fırkateyn satacaktı. Bu sipariş de bir İngiliz firması lehine iptal edildi. Kuruluşundan bu yana NATO üyesi olan güçler de dahil olmak üzere Avrupa, Pasifik'ten kasıtlı olarak dışlanmaktadır. Orwell'in masalında olduğu gibi, tüm hayvanlar - pardon müttefikler - eşittir, ancak bazıları diğerlerinden daha eşittir.
 
Doğu Akdeniz'de Fransa, ilk teslimatları memnuniyetle karşılayan Mısır'a Rafale satmayı başarmıştı ki aniden, Rafale'deki bir mikroçipin ITAR (Uluslararası Silah Ticareti Düzenlemeleri) standardına uymadığı bahanesiyle, bir kez daha yasal argümanlara dayanan bir Amerikan vetosu geldi. Dassault, YF-16 ve F-35 vakalarından sonra bir tokat daha yemiş oldu.
 
Bu makaleyi sonsuza kadar uzatabilir ve bu vakaların her birinin mali ve teknik detaylarına girebiliriz, ancak konu bu değil. Bu durumdan ve Amerikalıların Avrupa'ya defalarca indirdiği darbelerden çıkarılması gereken ders, Washington'un dünya sahnesindeki başlıca düşmanının Rusya, Çin, İran ya da Venezüella değil Avrupa olduğudur. Resmi olarak "müttefik" olarak kabul edilen bu büyük düşmanı ortadan kaldırmak için iletişim hatlarını kesmemiz, Osmanlılar tarafından kuşatıldığı ve Yeni Dünya hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığı 1492 öncesindeki gibi çevrelememiz, enerji kaynaklarını kesmemiz, Libya, Donbass ve Doğu Akdeniz'deki sınırlarında türbülans alanları yaratmamız, humusuna yabancı nüfusları ithal ederek toplumlarını bileşik ve dolayısıyla yönetilemez hale getirmemiz ve silah endüstrilerini kontrol etmemiz gerekiyor. Hepsinden önemlisi, İspanya, Fransa, İtalya, Finlandiya ve diğer ülkelerdeki gibi Genç Küresel Liderler olarak Atlantik ötesindeki enstitülerde eğitilen (ya da daha doğrusu deforme edilen) politikasız yaratıkları, uluslarının çıkarlarına taban tabana zıt politikalar izlemeleri için empoze etmeliyiz. Ve böylece onları siyasi ölüme, durgunluğa ve çöküşe mahkum ederler.
 
Forest-Flotzenberg'de imzalanmıştır, Kasım 2023.

Commentaires