Trumps NAVO-schok: 5 procent voor het leger of consequenties
Bron: https://report24.news/trumps-nato-schock-5-prozent-fuers-militaer-oder-konsequenzen/
Donald Trump slaat opnieuw in als een granaat. De toekomstige Amerikaanse president eist van de NAVO-partners niets minder dan een verdubbeling van de huidige defensie-uitgaven tot maar liefst 5 procent van het bruto binnenlands product. Een bericht dat in Berlijn als een fiscale kernsmelting kan worden ervaren.
Voor de Duitse federale regering, die zich net moeizaam uit een begrotingscrisis aan het worstelen is, komt deze eis op een uiterst ongunstig moment. Duitsland zit momenteel met iets meer dan 2 procent van het BBP net op de eerder vastgestelde NAVO-doelstelling. Een verhoging naar 5 procent zou extra uitgaven van ongeveer 100 miljard euro per jaar betekenen – bijna een derde van de huidige federale begroting.
Volgens de Financial Times, gebaseerd op gesprekken tussen de buitenlandadviseurs van Trump en Europese topdiplomaten, zou de oud-president ook genoegen kunnen nemen met 3,5 procent – wat nog steeds een extra uitgave van ongeveer 50 miljard euro voor de Duitse federale begroting zou betekenen. Een soort compromis, maar een die de toekomstige Duitse minister van Financiën na de vervroegde Bondsdagverkiezingen flink zal doen hyperventileren.
Interessant genoeg toont Trump zich verrassend pragmatisch in de kwestie Oekraïne. In tegenstelling tot zijn retoriek tijdens de verkiezingscampagne lijkt hij van plan de militaire steun aan Kiev voort te zetten – maar alleen na een staakt-het-vuren en zeker zonder NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageerde al sceptisch op de Europese defensiegaranties zonder Amerikaanse betrokkenheid: “Niet voldoende,” verklaarde hij na marathongesprekken in Brussel.
De situatie doet denken aan een pokeravond waarop Trump de inzet drastisch verhoogt en Europa zwetend aan tafel blijft zitten. Wat bijzonder opvalt: de Republikein koppelt de defensie-uitgaven slim aan handelsvoordelen – wie meer uitgeeft aan tanks, gevechtsvliegtuigen en raketten, mag meer naar de VS exporteren. Tegelijkertijd profiteert vooral de (Amerikaanse) wapenindustrie van zo’n uitgavengolf bij de militaire budgetten van de NAVO-landen.
Voor de Duitse federale begroting betekent dit niets minder dan een krachtproef. De nieuwe regering zal ofwel enorme bezuinigingen in andere sectoren moeten doorvoeren, nieuwe schulden aangaan – wat na het vonnis van het Constitutionele Hof over de schuldenrem uiterst problematisch zou zijn – of belastingen verhogen. Geen van deze opties zal bij de kiezers op enthousiasme kunnen rekenen.
De NAVO-landen bespreken al een verhoging naar 3 procent tijdens de top in Den Haag in juni. Maar zelfs dat wordt door veel hoofdsteden als een bijna onmogelijke krachttoer beschouwd. Ter vergelijking: de VS zelf geven momenteel ongeveer 3,1 procent van hun BBP uit aan defensie. De boodschap vanuit het kamp van Trump is duidelijk: de tijd van “meeliften” binnen de NAVO is voorbij. Of Europa deze bittere pil zal slikken, wordt een van de meest spannende vraagstukken in de veiligheids- en defensiepolitiek van het komende jaar.
Commentaires
Enregistrer un commentaire